MTB RALLY SÄÄNNÖT
Oheiselta sivulta löydät kilpailusäännöt ohjeineen.
Yleisesti
MTB Rallyn kilpailut ovat matalankynnyksen kilpailuja ilman kisakireää tunnelmaa. Emme järjestä lisenssitason kilpailuja, jolloin kilpailukohtaisesti viitattaisiin suoraan lajiliiton ylläpitämiin sääntöihin. Kisasarjakohtaisten sääntöjen avulla pyrimme tekemään osallistumiskokemuksesta mahdollisimman selkeän ja tasapuolisen kaikille kokeneista harrastajista uusiin harrastajiin.
Sarjojen pistelaskenta
Gravity-, Crank Up Downhill- ja Slopestyle kisasarjoissa lasketaan pisteitä kunkin kilpailun osalta seuraavasti: 1. sija 100p, 2. sija 90p, 3. sija 80p, 4. sija 70p, 5. sija 60p, 6. sija 50p, 7. sija 40p, 8. sija 30p, 9. sija 20p, 10. sija 10p.
Sarjojen pisteet lasketaan viimeisessä osakilpailussa (finaalit), kauden lopputulokset perustuvat kilpailukohtaisesti kertyneisiin pisteisiin, jokainen osakisa lasketaan. Kauden viimeisessä osakilpailussa palkitaan siis myös sarjojen TOP-3 parhaiten pisteitä keränneet, tämä Gravity- Crank Up DH- ja Slopestyle sarjoissa.
Ratamerkintä
Kisaradat merkitään lähtö- ja maalipisteiden väliltä MTB Rally ratanauhalla, osallistujan tulee ajaa kisaratakohtaisesti merkkauspisteeltä seuraavalle jos rataa ei ole kokonaisuudessaan nauhoitettu. Merkkauspiste on paikka jossa ratanauhaa on radan molemmilla puolilla. Selkeästi oikaistusta voidaan antaa aikasakko tai hylätä suoritus.
Kisaluokat
Tarkasta tapahtumakohtaisesti kisaluokat: Yleiset MTB Rallyn kisaluokat ovat Weekend Warriors -luokka miehille ja naisille, sopii uusille harrastajille, Yleinen miehille ja naisille, Mini Shredders alle 10-vuotiaille, Rockets alle 14-vuotiaille ja Young Guns alle 18-vuotiaille. Young Guns -luokat ajavat samoja ratoja kuin Yleiset luokat, joten ne ovat myös haastavia. Edellä mainittujen lisäksi on totta kai myös Masters -luokat, joista nuorimmassa saa ajaa samana vuonna, kun täyttää 40 vuotta. Lisätään vuosikymmeniä, kun saamme mukaan enemmän yli 50-vuotiaita harrastajia.
Sähkömaastopyörällä saa osallistua kaikkiin luokkiin, mikäli kilpailussa ei ole erikseen sähköpyöräluokkia. Weekend Warriors -luokassa saavat ajaa kaikki yli 14-vuotiaat, eikä yläikärajaa ole. Tämä on hyvä luokkavaihtoehto, esimerkiksi jos nuorella ei ole paljon harrastuskokemusta, ennen kuin siirtyy esimerkiksi Young Guns -luokkaan, tai vaikka toisinpäin, jos haluaa ottaa rennommin.
Gravity Cup
Gravity Cup on rento ja vauhdikas enduro-tyylinen maastopyöräkilpailusarja, jossa kellotettuja suorituksia tehdään alamäkiorientoituneilla valmiilla bikepark-radoilla sekä näiden erilaisilla variaatioilla. Kunkin laskun nousu suoritetaan hisseillä nousten, yleisimmin käytetään ankkurihissejä, suuremmilla hiihtokeskuksilla voi olla myös gondoli- tai tuolihissejä.
Kilpailusuorituksissa aika otetaan kunkin radan lähtö- ja maalipisteiden väliltä, jotka on selkeästi merkattu ja opastettu. Kilpailussa on useampi kisarata, yleisesti 3-4kpl joista jokaiselle radalle täytyy ajaa vähintään 2 erillistä ajosuoritusta.
Jokaiselle kisaradalle on yksi ylimääräinen suoritusmahdollisuus, jolla voi halutessaan yrittää parantaa yhtä ratakohtaista hitainta aikaa, koska kaksi nopeinta ratakohtaista aikaa lasketaan mukaan lopputulokseen. Hitain kolmesta ajosuorituksesta jää tuloslaskennan ulkopuolelle automaattisesti.
Kunkin tapahtuman kisaradat ilmoitetaan tapahtumasivuilla ennakkoon, yleisesti bikeparkin omia ratanimiä käyttäen, kilpailussa jokaiselle radalle tulee selkeä lähtöpaikka ja värikoodattu (sininen / punainen) / numeroitu ratakyltti, minkä perusteella osallistujat tietävät suoritettavat radat. Juniori- ja weekend warriors luokille ovat selkeästi helpommat radat ja vastaavasti yleisille luokille hieman vaativammat.
Ennen päivän kilpailusuorituksia ajetaan vapaat harjoitukset, minkä aikana osallistuja tutustuu oman luokan ratoihin pyörällä ajaen päivän aikataulun mukaisesti. Vapaata harjoitusaikaa on varattu sen verran, että kunkin radan ennättää ajamaan rauhassa noin 2-3 kertaa, kilpailun aikataulu säädetään tapahtumakohtaisesti huomioiden mm. hissinousuun kuluva aika sekä osallistujamäärä. Harjoitusten jälkeen, ennen kilpailua on kilpailijakokous, jonka jälkeen ajetaan varsinaiset kisalaskut. Kilpailusuorituksiin lähdettäessä osallistuja noutaa aktiivisen ajanotto-chipin päivän aikataulun mukaisesti kisateltalta, chippi täytyy pitää oikeassa ranteessa kilpailun ajan jos ei toisin ilmoiteta osalistujakokouksessa.
Osallistuja voi valita itse järjestyksen miten suorittaa kisaradat, voi aloittaa vaikka radasta numero 3, kunhan itse muistaa ajamansa radat, että jokaiselle radalle tulee kisakohtaisesti vaadittu määrä ajosuorituksia, yleisesti jokainen kisarata tulee ajaa 2 kertaa. Oikea suoritusten määrä on oleellinen, ajojärjestyksellä ei ole väliä, voi ajaa päivän fiiliksen mukaan. Yleisesti moni aloittaa itselle haastavimmasta radasta, ajaen sille esimerkiksi maksimäärän 3kpl ajosuorituksia, niin sitten saa loput radat ajaa rennosti kun ei ole enää jännitettävää tulossa.
Kilpailusuoritusten jälkeen ajanottochippi palautetaan aina kisatoimistoon, missä se luetaan, jolloin riittävä määrä ratakohtaisia suorituksia tuottaa osallistujalle kisatuloksen, tulokset ovat kilpailun jälkeen tarkasteltavissa yksilöllisesti suoritus/ratakohtaisesti.
Osallistujan täytyy muistaa palauttaa ajanotto-chip tapahtumajärjestäjälle, vaikka suorituksen jäisivät jostain syystä kesken.
Kilpailun jälkeen on palkintojenjako, jonka jälkeen virallinen tapahtuma päättyy. Tulokset löytyvät heti kilpailun jälkeen MTB Rallyn verkkopalvelusta
Gravity Cupiin tarvitset osallistujaprofiilin Rally sivulle, jolloin sinulla on kiinteä eli sama kisanumero koko kauden ajan.
Crank Up DH Cup (+ Jr.)
Crank Up kilpailu poikkeaa Gravity Cupista ratamäärän osalta, kilpailuissa on ajossa yksi rata, kisaformaatti mukailee virallista SM / MM tasollakin ajettavaa Downhill kilpailusarjaa, mutta on selkeästi harrastetason kisasarja. Kisapäivän aamuna osallistuja ilmoittautuu kisatoimistoon ja saa sieltä mm. kisanumeron, kisanumero tulee kiinnittää pyörään jo harjoituksiin lähdettäessä.
Aamupäivällä ovat ensin vapaat harjoitukset, jolloin osallistuja tutustuu kisarataan pyörällä ajaen. Aamulla ennen hissien avautumista on mahdollisuus tutustua rataan vaikka kävellen, koska hissit avautuvat yleisesti vasta klo 10:00, niin hirmuiset aikaisin ei tarvitse olla edes liikkeellä. Vapaiden harjoitusten jälkeen on ajajakokous, missä kerrataan loppupäivän kulku. Ajajakokouksen jälkeen ajetaan vapaat aika-ajot, jossa jokaisella osallistujalla on käytössä 2 suoritusta. Osallistuja saa halutessaan aika-ajosta esimakua päivän omasta vauhdista verrattuna muihin luokan osallistujiin.
Aika-ajoon lähdetään luokkakohtaisen aikataulun mukaisesti, osallistujat hakevat tässä kohtaa kisatoimistosta aktiivisen ajanotto-chipin, joka laitetaan oikeaan ranteeseen, käytännössä kuten kello, mutta kiinnitys silikoni/kangasrannekkeen avulla. Aika-ajotulokset ovat saatavilla tapahtumasivulta löytyvän linkin kautta, kun osallistuja on käynyt kisatoimistossa luetuttamassa ajanotto-chipin heti laskettuaan vähintään yhden aika-ajo laskun. Aika-ajosuoritusten jälkeen on pieni tauko, ja sitten alkavat kilpailut, mihin osallistujat lähtevät myös kisateltan kautta aikataulun mukaisesti, missä ajanotto-chippi aktivoidaan varsinaisiin kisasuorituksiin.
Aika-ajo ja kisalaskuilla radan lähdössä on lähetystuomari, joka päästää osallistujan aina radalle, kun radan loppupäästä tulee tieto, että rata on vapaa, osallistujia radalla on yhtäaikaa maksimissaan 2 kpl, jolloin toinen on jo loppusuoralla, kun seuraava lähtee matkaan. Ajosuoritusten jälkeen osalistuja palauttaa ajanotto-chipin kisateltalle ja kuulee oman parhaan aikansa. Luokkakohtaisia kisatuloksia kuulutetaan aktiivisesti, kun osallistujat palauttavat ajanotto-chippejä.
Kilpailusuoritukset ajetaan luokkakohtaisen aikataulun mukaisesti, käytännössä järjestyksessä, juniorit, weekend warriors ja sitten hardtail, young guns, masters ja yleiset luokat.
Päivän päättyy palkintojen jakoon.
Crank Up Downhill Cup sarja vaatii osallistujaprofiilin Rally sivulle, jolloin osallistujalla on kiinteä sama kisanumero koko kesäkauden ajan. Huomaa, että Juniori Crank Up DH Cup ei vaadi osallistujaprofiilia, eikä siinä ole myöskään erillistä aika-ajoa!
Slopestyle
Kilpailu koostuu vapaista harjoituksista, luokkakohtaisista karsinnoista ja finaalikierroksista. Karsintakierroksella jokainen suorituskerta pisteytetään kriteerien perusteella. Pisteytyksestä (kriteerit) lisätietoja kevään/alkukesän kuluesssa. Parhaalla karsintakierroksen vedolla (alustavasti top-10) kuskit luokkakohtaisesti etenevät finaaleihin.
Osallistujat saavat käyttää vapaasti MTB freeride, DH tai dirttipyörä, ensisijaisesti Slopestyle rata suunnitellaan DIRT-pyörälle. Jokaisella kilpailijalla tulee olla fullface-kypärä, polvisuojat sekä pitkälahkeiset housut ja pitkähihainen ajopaita! Rinta/selkäsuojaa suositellaan!
Finaaleissa pisteytys perustuu samoihin kriteereihin kuin karsinnoissa. Parhaat pisteet tuottava finaalikierros määrittelee loppusijoituksen luokkakohtaisesti.
Kilpailijoiden on noudatettava järjestäjän paikanpäällä antamia ohjeita- ja aikataulua.
Beginner Dictionary to Slopestyle Tricks
Enduro
Mukailemme MTB enduron perussääntöjä, jotka ovat samankaltaiset Gravity Cupin kanssa. MTB Enduro kisoissa ajetaan erikoiskokeita ilman bonusajokertoja, jokainen suoritus vaikuttaa lopputulokseen, joten ajovarmuuteen kannatta keskittyä bikepark kisoja enemmän. Ajovarmuus kannattaa huomioida myös kaluston osalta, että renkaat ja muut varusteet pysyvät ehjänä läpi kilpailun.
sayhello@mtbrally.com
044 553 7043 / Marko
Finland, Espoo